OCMW-integratie: Raad van State stuurt terug naar af

OCMW-integratie: Raad van State stuurt terug naar af

De langdurige periode van stilte over dit onderwerp in onze nieuwsbrieven bleek een stilte voor de storm. In een door de federaal bevoegde minister gevraagd advies zet de Raad van State immers de regeerakkoorden op dit punt op iets minder vaste schroeven.

Een verplichte integratie van OCMW en gemeente: het was een niet mis te verstane doelstelling van de Vlaamse meerderheid bij haar aantreden aan het begin van de legislatuur. Federaal werd besloten die doelstelling maximaal te faciliteren. Vlaams minister Homans maakte zich –ondanks tegenstrijdige juridische adviezen- keer op keer sterk dat de beoogde integratieverplichting gerealiseerd kon worden door een wetswijziging van de OCMW-wet middels een gewone meerderheid in het federale parlement.

De Raad van State is het daar niet mee eens en stelt dat een bijzondere meerderheid noodzakelijk is. Een stevige streep door de rekening van de Vlaamse coalitie dus. Het maakt minister Homans alvast niet minder vastberaden in haar voornemen. Dinsdag gaf ze in de commissie al te kennen dat ook zo een integratie niet verplicht kan worden gesteld door een aanpassing van de federale OCMW-wet, ze alleszins op zoek zal gaan naar mogelijkheden tot een (quasi-)verplichting binnen het Vlaamse wettelijke kader.

GD&A Advocaten is als vaste juridische dienstverlener bij tal van steden, gemeenten en OCMW’s bij uitstek geplaatst om besturen in deze bij te staan. Het kantoor beschikt over een bijzondere expertise in de begeleiding bij de integratieoefening zoals deze vandaag mogelijk is.

Auteur: Roel Van Eetvelt

 

Meer info?

Contacteer Cies GYSEN
Advocaat-vennoot
Tel. 015/40.49.40 of cies.gysen@gdena-advocaten.be

Contacteer Jonas DE WIT
Advocaat
Tel. 015/40.49.40 of jonas.dewit@gdena-advocaten.be