Wat vertelt de krant over ons nieuw GD&A kantoor te Lokeren?

Wat vertelt de krant over ons nieuw GD&A kantoor te Lokeren?

februari 2017

HLN.BE

Na jaren van leegstand heeft het statige Huis Thuysbaert op het Stationsplein in Lokeren eindelijk nieuwe bewoners. Advocatenkantoor GD&A kocht het gebouw aan bij de provincie en renoveerde het tot haar uitvalsbasis in Oost-Vlaanderen. In de toekomst wordt de prachtige tuin mogelijk opengesteld voor tentoonstellingen.
YANNICK DE SPIEGELEIR

HLN: Tuin openstellen als exporuimte.

 

Het prachtige herenhuis op het Stationsplein is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de Durmestad.

Huis Thuysbaert werd aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van de oliehandelaar en brouwer Hector Thuysbaert. Het pand bleef lange tijd in handen van de familie. Ook oud-burgemeester en notaris Prosper Thuysbaert woonde er ooit.

Moeizame zoektocht

In het begin van de jaren 90 kwam in het publieke handen. Toen kocht de provincie Oost-Vlaanderen het gebouw aan op voorstel van toenmalig burgemeester Hilaire Liebaut. Een grondige renovatie volgde en jarenlang fungeerde het pand als expositieruimte voor de stad. Vier jaar terug besliste de provincie om Huis Thuysbaert af te stoten en kwam het statige herenhuis leeg te staan in afwachting van een verkoop.

De zoektocht naar een overnemer bleek nogal moeizaam toen er tijdens een openbare verkoop amper geïnteresseerden kwamen opdagen. In tussentijd vonden er ook geen exposities meer plaats. Vorig jaar werd eindelijk een koper gevonden met advocatenkantoor GD&A, dat al kantoren heeft in Mechelen en het Kempense Oevel. GD&A is marktleider in juridische dienstverlening naar gemeentebesturen en mag intussen ook de stad Lokeren tot haar cliënteel rekenen.

De advocaten kozen voor Lokeren als uitvalsbasis omwille van de centrale ligging tussen Antwerpen en Gent.

Hun oog was eerst gevallen op het voormalig vredegerecht, toen ze merkten dat ook Huis Thuysbaert te koop stond. Uiteindelijk bleek hun bod op het vredegerecht 85 euro lager dan het winnende bod. Ook het voormalige postkantoor werd bezocht, maar het gebouw bleek in te slechte staat. "Met haar ligging vlakbij het station, de parkeergelegenheid en het prachtige gebouw was onze keuze uiteindelijk snel gemaakt", zegt Cies Gysen, medeoprichter van GD&A advocaten.

Intussen werd het gebouw onder handen genomen in samenspraak met het agentschap Onroerend Erfgoed.

Alle authentieke elementen zijn netjes opgepoetst en in ere hersteld. Hoewel het gebouw nu in privéhanden is, lijkt de kans groot dat Lokeraars er af en toe ook nog eens een bezoek kunnen brengen. De tuin, die ook beschermd is, hebben we intussen opgeruimd. "We spelen met het idee om die tuin in de toekomst open te stellen voor het grote publiek om er kunstentoonstellingen te organiseren", aldus Gysen. 

 

Kantoor Lokeren
Staionsplein 10
9160 Lokeren
t 019/277 03 15
info@gdena-advocaten.be