GD&A STELT KANTOOR IN LOKEREN OPEN VOOR PUBLIEK TER GELEGENHEID VAN OPEN MONUMENTENDAG.

GD&A STELT KANTOOR IN LOKEREN OPEN VOOR PUBLIEK TER GELEGENHEID VAN OPEN MONUMENTENDAG.

23 augustus 2018

Zondag 9 september 2018 is het de dertigste editie van Open Monumentendag, het grootste culturele eendagsevenement van Vlaanderen. Meer dan 500 monumenten zetten de deuren wagenwijd open. Eén er van is huis Thuysbaert, sinds een tweetal jaar het derde kantoor van GD&A Advocaten in Vlaanderen.

Als juridische partner van Lokale Besturen in Vlaanderen gaan we voor duurzame betrokkenheid en staan we dicht bij de gemeenschap. Het openstellen van onze tuin en het huis Thuysbaert bij gelegenheden zoals Open Monumentendag is onderdeel van onze aandacht voor verantwoord maatschappelijk ondernemen.

 

Huis Thuysbaert is een laat-19e-eeuwse burgerwoning te Lokeren, in 1882-1883 gebouwd in opdracht van de Lokerse oliehandelaar en brouwer Hector Thuysbaert. De burgerwoning bleef lange tijd in handen van de familie Thuysbaert. Ook oud-burgemeester, Prosper Thuysbaert jr., en hoogleraar aan de K.U.Leuven, Prosper Thuysbaert sr., woonden in deze woning uit de Belle Époque.
Dit neobarokke gebouw was een aantal jaar onderdeel van het Lokerse Stedelijk Museum. Het gebouw werd in 1998 beschermd als monument.

GD&A Advocaten kocht twee jaar geleden dit prachtige pand aan het Stationsplein te Lokeren. Met heel veel respect voor het verleden werden de ruimtes ingericht om een twintigtal advocaten onder te brengen. Ook de tuin werd volgens de historische plannen terug aangelegd. Huis Thuysbaert lééft opnieuw en dit is een meerwaarde voor onze eigen activiteiten, maar tevens voor de dynamische stad Lokeren.

Ook van mei tot september 2019 opent GD&A huis Thuysbaert tijdens de kantooruren de tuin, de inkomhal en de exporuimte op het gelijkvloers voor het publiek met een tentoonstelling van werken van de kunstenaars Willy Peeters en Mon Van Genechten.
Ter gelegenheid van open monumentendag tonen we bij wijze van kennismaking al een aantal werken van beide kunstenaars.

Mon Van Genechten (1903-1974), geboren te Geel, pater-Scheutist, wordt naar China gezonden om door middel van kunst de Chinezen te boeien voor het katholieke geloof. Deze opdracht voert Mon uit met heel veel respect voor de eigen normen en waarden van het Chinese volk en zijn cultuur. Hij leert er de technieken van de Chinese meesters en gaat helemaal op in zijn opdracht. Zijn werken geven blijk van groot vakmanschap en de combinatie van Kempense roots en de Chinese invloeden laat een interessant erfgoed na.

Willy Peeters ('58) woont te Leuven (Heverlee), waar zich ook zijn atelier bevindt. Hij studeert vanaf 1972 aan het Sint- Lucas instituut in Brussel. Eerst de kunsthumaniora en later het Hoger Kunstonderwijs richting beeldhouwen in het atelier van Koenraad Tinel.
Sedert 1983 werkt hij als zelfstandig kunstenaar en stelt regelmatig individueel tentoon. Verder neemt hij deel aan groeps-tentoonstellingen in België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Polen, Italië en de VS. Willy is beeldhouwer van leven en dood, en bovenal van de mens. Dood en herrijzenis, tweespalt, krachtmeting en metamorfose, groei en verval of oneindige groei in een beeldentaal die pendelt tussen onomwonden-direct en omfloerst-vaag. In elk geval inspireren de werken van Willy Peeters elke toeschouwer.

Op zondag 9 september kan u dus kennismaken met ons Huis Thuysbaert, de tuin, én met werken van twee boeiende kunstenaars die later in 2019 ruimer aan bod komen. Zoals u door het adres (Stationsplein 10) al kunt vermoeden liggen we vlak tegenover het station van Lokeren. U kan dus probleemloos ook met de trein komen.

U kan zich ook inschrijven voor een rondleiding mét gids bij Toerisme Lokeren. Om 10, 14 en 15.30 uur nemen voormalig bewoonster en stadsgids Cécile Blot en tuinarchitect Davy van Laere u mee door het huis en de tuin.Vooraf inschrijven noodzakelijk.

Rik Deruytter
Algemeen directeur.

Open Monumentendag: Zondag 9 september 2018

PRAKTISCH:

GD&A Advocaten
Stationsplein 10, 9160 Lokeren
Welkom tussen 10 en 17 uur

Info en inschrijven rondleiding met gids:
Infopunt Toerisme
Markt 2, 9160 Lokeren
09/340 94 74
toerisme@lokeren.be
www.lokeren.be/vrije-tijd/toerisme