2023 - Johan De Fré meets Magritte

Johan De Fré blijft ons en de kunstwereld verbazen.

Befaamd voor zijn stillevens ging Johan in 2016-2017 experimenteren met Rubensiaanse naakten en deconstructies waarbij niet zelden andere iconen van de kunst en de commercialisering van de kunstwereld aan de kaak werden gesteld.

De queeste gaat nu meedogenloos verder. Ditmaal soeverein gelardeerd en vermengd met oorspronkelijke elementen en fijnkunsttoetsen in een weergaloos tertium datur.

Hockney, Malevich, Mondriaan, Fontana, Van Gogh en anderen passeren de genadeloze revue. Voor Magritte kan Johan zijn bewondering echter niet wegsteken. Misschien is het hier nog meer de ideeënrijkdom dan het schildertechnische die onze artiest over de adoratiestreep haalt.

Maar het gaat niet enkel om andere kunstenaars. Zij figureren, weliswaar prominent, steeds in de coulissen of als achtergrondkoor als bij een Griekse tragedie. De nieuwe expositie zet misschien eindelijk ook de echte Johan De Fré op de bühne. Geeft Johan bij deze een echte inkijk in zijn diepste zelf? Wie zal het zeggen. Steeds blijft immers de vraag of een ontmaskering bij hem niet gepaard gaal met het opzetten van een nieuw masker. Sommige deuren worden door deze poppenspeler streng gesloten verklaard maar de achterkant blijft verleidelijk wenken. Zou de verboden deur van Blauwbaards kasteel uiteindelijk toch geopend worden?

Omnia vanitas
Die endlösung
Studie van bananen
De voorstad groeit

Johan De Fré - Omnia vanitas
Johan De Fré - Die endlösung
Johan De Fré - Studie van bananen
Johan De Fré - De voorstad groeit
The way out
The discovery of king COV
Johan De Fré - The way out
Johan De Fré - The discovery of king COV
De vetpot 1ste versie
De toverhoed
Johan De Fré - De vetpot 1ste versie
Johan De Fré - De toverhoed

Johan meets Magritte! Een terugblik op de kunstzinnige dialoog in kantoor Eksel

Johan De Fré meets Magritte