Schrijf je in voor de workshop "Betaalbaar wonen" op dinsdag 5 oktober 2021 te Lokeren

GD&A Advocaten voorziet workshops omtrent het thema "Betaalbaar wonen: oplossingen voor dé maatschappelijke uitdaging anno ‘21" op dinsdag 5 oktober te Lokeren of op donderdag 7 oktober te Hechtel-Eksel.

Schrijf je in voor de workshop "Betaalbaar wonen" op dinsdag 5 oktober 2021 te Lokeren

Enkele maanden geleden communiceerden wij dat de vastgoedprijzen crescendo blijven gaan (hier). De groep believers – die al jarenlang een ommekeer aankondigen – wordt steeds kleiner.

Meer zelfs, de torenhoge prijzen kunnen de koopwoede van de “happy few” niet meer counteren. Recent berichtte De Tijd dat de transacties op de vastgoedmarkt blijven stijgen: 16,7% (!) in de eerste helft van ’21. De angst voor muntontwaarding (hier)?

Vaststelling is evenwel dat door de stijgende prijs én vraag een groot deel van onze bevolking én -jongeren verweesd achter blijft. Een eigen woning wordt voor velen een illusie… Ja, betaalbaar wonen is een fundamenteel maatschappelijk probleem!

GD&A Advocaten zoekt samen met de lokale besturen en maatschappelijk geëngageerde vastgoedprofessionals naar oplossingen:

  • Wat zijn de voor- en nadelen én valkuilen van de klassieke oplossingen (huurkoop, erfpacht, community land trust, …)?
  • Wat zijn innovatieve oplossingen: een verkoop zonder grondaandeel op basis van het nieuwe goederenrecht? Het (verantwoord) aansnijden van betaalbare gronden met een bijzondere ruimtelijke bestemming? Vastgoed as a service? Een strategisch vergunningenbeleid of strategische verordeningen, RUP’s BGO’s, (woon)plichten, … Etc.
  • Wat zijn voorbeeldcases: de (juridische en financiële) vormgeving van publiek-privaat gemengd project met (i) betaalbare woonunits en (ii) een betaalbare én gedragen publieke functie? Etc.
  • Wat zijn fiscale / btw-matige opportuniteiten?

Voormelde is slechts een greep uit de inzichten die GD&A Advocaten de afgelopen maanden en jaren in het kader van voormelde maatschappelijke problematiek heeft vergaard. GD&A Advocaten wenst die inzichten met geïnteresseerde lokale besturen en gelijkgezinde vastgoedprofessionals graag te delen gedurende workshops.

Bij die workshops vormt een presentatie van de specialisten ter zake de basis (90 min).

De presentatie wordt gevolgd door een “ronde tafel moment” (60 min), dat modererend wordt ondersteund door de specialisten van GD&A Advocaten. Tussen de aanwezigen kunnen ervaringen , inzichten, meningen, … worden gedeeld én uiteraard kunnen vragen worden gesteld. Iedereen in de mate waarin hij / zij zich comfortabel voelt.

Schrijf je hieronder in via het inschrijvingsformulier.

Overige practicals:

  • de workshops worden voor de geïnteresseerden afgesloten met een netwerkmoment met een hapje en drankje.
  • doelpubliek: vertegenwoordigers lokale besturen en vastgoedprofessionals. Er wordt gemikt op circa 8 (externe) aanwezigen per workshop, afhankelijk van de Covid-maatregelen.
  • vragen mogen eventueel vooraf reeds worden bezorgd aan de bovenstaande contactpersonen.
  • een workshop op maat op alternatieve data / locaties (ook bij u ter plaatse) kan ook worden besproken met de contactpersonen.