Tegen een vertragingsboete aangelopen? Heeft de aanbestedende overheid tijdig uw detail- en werktekening of technische fiches goedgekeurd?

De vertraging in de uitvoering van werken kan te wijten zijn aan een gebrekkig administratief dossier en/of laattijdige besluitvorming bij de aanbestedende overheid. Als aannemer heeft u ook rechten om de gevolgen van de nalatigheden in hoofde van de aanbestedende overheid aan te pakken. Zo dient de aanbesteder overeenkomstig artikel 36 AUR tijdig de detail- en werktekeningen goed te keuren - bij gebrek hieraan heeft u als aannemer recht op een verlenging van uw uitvoeringstermijn.

Lees meer
Het Hof van Justitie verfijnt zijn rechtspraak inzake de al dan niet toelaatbaarheid van een dwingende materiaalkeuze

In zijn arrest DYKA Plastics boog het Hof van Justitie zich in hoofdzaak over de wijze waarop technische specificaties in het kader van overheidsopdrachten dienen te worden opgesteld. In concreto diende het Hof zich uit te spreken over de vraag of de aanbesteder in de technische specificaties op dwingende wijze een specifieke materiaalkeuzes kan opleggen, dan wel of de technische specificaties in principe functioneel of prestatiegericht, of onder verwijzing naar normen moeten worden omschreven en het aan de markt moet worden gelaten om een geschikte oplossing aan te bieden.


Lees meer
Het Zwembaddecreet: redder van de lokale zwembadinfrastructuur?

Sinds 2004 is het aantal zwembaden in Vlaanderen met 23% gedaald. Het Vlaams Regeerakkoord 2024-2029 stelt echter dat élk kind in Vlaanderen moet (kunnen) leren zwemmen. Met het Zwembaddecreet wil de Vlaamse decreetgever voorzien in een permanent subsidiekader voor de bouw en exploitatie van nieuwe publieke zwembaden.

De vraag rijst of dit Zwembaddecreet de bouw van lokale zwembadinfrastructuur nieuw leven kan inblazen – zeker in een context van lopende besprekingen over de meerjarenplanning op lokaal niveau.

Lees meer
Gemeenten en intercommunales/intergemeentelijke samenwerkingen: van ontzorgd naar bezorgd?

Zijn lokale besturen voldoende op de hoogte van de activiteiten en transacties door de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden waarin zij deelnemen?

Een vraag die andermaal op scherp gesteld wordt door een artikel in de recentste weekendeditie van De Tijd over intercommunale Cipal. Een vraag die ook niet los gezien kan worden van de juridische verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden van de lokale besturen en hun vertegenwoordigers in intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (en andere verzelfstandigde structuren).

Lees meer
Hof van Cassatie verduidelijkt bewijslast bij staatssteungeschillen

Op 28 februari 2025 heeft het Hof van Cassatie een arrest gewezen dat het eerdere arrest van het Hof van Beroep te Gent vernietigt. Het gaat om de inmiddels spraakmakende zaak waarin een verkooptransactie van het OCMW Gent over circa 450 hectare landbouwgrond in Zeeuws-Vlaanderen centraal stond. Dit arrest onderstreept het belang van zorgvuldige verkoopprocedures bij overheden en de bewijslast omtrent mogelijk onrechtmatig voordeel.

Lees meer
Brainstorm met GD&A over uw lokaal zorgbeleid

De nieuwe bestuursploegen zijn volop bezig met de opmaak van een nieuw meerjarenplan. Ze worden hierbij geconfronteerd met tal van maatschappelijke uitdagingen: steeds ouder wordende inwoners, tekort aan kinderopvang, veranderende zorgvraag, … en dit in een context waarin de (bouw)kosten stijgen, de subsidies dalen en er een groot tekort is aan (zorg)personeel. Hoe kan u als lokale overheid omgaan met deze uitdagingen en dient het kerntakendebat te worden geopend ?

Lees meer