2019 - Mon Van Genechten

Mon Van Genechten werd geboren te Geel in 1903 en overleed aldaar in 1974. Hij groeide op in een landbouwersgezin van 7. Hij liep school in Geel waar hij de Grieks-Latijnse school volgde en studeerde af in 1922. Toen reeds had hij contact met Dirk Baksteen. Hij stond bekend als een flamingant en dit werd hem niet altijd in dank afgenomen. Hij studeerde verder aan het seminarie van Mechelen. In 1925 treedt hij binnen tot het noviciaat in Scheut en in 1929 wordt hij tot priester gewijd.

In 1930 krijgt hij de opdracht om als missionaris naar China te gaan om er het katholieke geloof te verspreiden via de Chinese kunst wat voor die tijd baanbrekend was. Het geloof werd verchineest.

Op 17 januari 1930 vertrekt hij naar Xiwanzi waar hij zich, in functie van zijn bekeringsopdracht, met veel passie verdiept in de Chinese schilderkunst.

Mon Van Genechten geeft vanaf 1938 les aan de universiteit van Peking en ondertussen schaaft hij zijn artistieke technieken bij onder leiding van de meest vooraanstaande Chinese schilders. Zijn Chinese naam was Fang Hsi Sheng wat "zeldzame deugd " betekent.

Dan komt de wereldoorlog en Mon Van Genechten wordt in 1943 met vele anderen gevangen gezet door de Japanners in het concentratiekamp van Weihsien.

In 1946 kan hij naar België terugkeren. Hij neemt zijn intrek in de Belse bossen, een gehucht van Geel, en zet daar zijn creatieve activiteiten verder.

Al van voor en tijdens zijn priesterstudie is zijn talent voor teken- en schilderkunst duidelijk.

Hij onderhoudt vriendschappen met kunstenaars en filosofen en mag zich verder ontwikkelen in o.a. Parijs en Londen.

Hij wordt als kunstenaar uitgenodigd over heel de wereld met expo's in China, Italië en Duitsland.

Ook in België stelt hij tentoon onder andere in Geel en Leuven, Retie e.a.

Pater Mon Van Genechten
1903-1974
Zelfportret
1931
Calvarietocht
Kempisch landschap
Pater Mon Van Genechten - Mon Van Genechten
Zelfportret - Mon Van Genechten
Calvarietocht - Mon Van Genechten
Kempisch landschap - Mon Van Genechten