2024 - Piet Peere - Unveiling

De mythe van Piet Peere in huis Thuysbaert

Piet Peere is een onbetwist icoon op de bühne van de Vlaamse beeldende kunsten. GD&A advocaten en curator Johan De Fré laten zijn virtuoze kleurenstorm op u los in een expositie te Lokeren vanaf 22 mei 2024 tot eind september 2024.

Het corpus van de tentoonstelling wordt bevolkt door Grieks-mythologische figuren die getuigenis afleggen van Piet’s numineuze ervaringen in de gestalte van goden, godinnen en andere machten. Mythen zijn het prisma waarin het licht van het numen gebroken wordt opdat wij er niet verblind door geraken en eraan ten gronde gaan. Het omineuze zwijgen van de werkelijkheid wordt zo ter sprake gebracht door het vertellen van verhalen, in dit geval in de vorm van schilderijen en beelden.

Maar Peere’s picturale filosofemen zijn niet altijd geruststellend. Sommige van de desolaat deprimerende figuren hebben meer weg van Nietzsches volgevreten laatste mens dan van de overmoedige en handelingsbereide Prometheus. Is alle hoop werkelijk achtergebleven in de doos van Pandora? Verdwijnt het denken definitief voor doelloos doen? Lopen wij amechtig rondjes op de trap van Penrose? Of steekt deze schilderende daimoon met zijn titanen de vertoornde en wispelturige Goden onverschrokken naar de kroon? En wijst de artiest daarmee de weg naar een mythologie die ons mensen tot een hernieuwde collectieve broodnodige inspanning voorbij het antropoceen kan enthousiasmeren?

De toeschouwer wordt uitgenodigd Piet’s mythologisch mysterium tremendum et fascinans te ontcijferen.

Naast de thematentoonstelling 'UNVEILING' en het bijhorende boek, kan u tevens kennis maken met het brede oeuvre van de kunstenaar. Golfjes figuratie transformeren in kolkende stromen artistiek avontuur en associatieve vrijheid. Technische virtuositeit, weelderig complex coloriet, hernemen, verbeteren en verloren lopen zijn de aanjagers van het opgevoerd stampvoetend tempeest.

Wij nodigen u uit u mee te laten voeren in een uniek wondere wereld tussen verbazing en verdwazing.

Er zijn opendeurweekends voorzien op 22-23 juni 2024, 27-28 juli 2024 en 3-4 augustus 2024. De tentoonstelling is dan vrij toegankelijk en geopend tussen 10.00 en 17.00.

Bezichtiging is ook steeds mogelijk op afspraak via Dominique Vereecken: dominique.vereecken@gdena-advocaten.be of Veerle Raeymaekers: Veerle.raeymaekers@gdena-advocaten.be t 09/277 03 15.

Adres: Stationsplein 10, 9160 Lokeren.

Agressieve KerberosTantalus, weerstand tegen het lotZonder titel
Theseus ziet zijn prooiTheseus en Minotaurus