De stad Miami werkt met bitcoin. Uw bestuur morgen ook?

12 februari 2021

In onze nieuwsbrief van 16 december 2020 kondigden wij reeds aan dat de Europese Centrale Bank de invoering van een digitale euro bestudeert. In de weken nadien heeft de wereld niet stil gestaan, in tegendeel. Het ziet er naar uit dat de introductie van digitale valuta in het dagelijkse leven onafwendbaar is. Ook lokale besturen lijken niet aan deze (r)evolutie te kunnen ontsnappen. U bereidt zich alvast voor?

Op 8 februari kondigde de autoconstructeur Tesla aan dat het anderhalf miljard dollar aan bitcoin heeft aangekocht en dat het in de toekomst in de mogelijkheid zou voorzien om een auto te betalen met bitcoin.

https://www.wsj.com/articles/tesla-buys-1-5-billion-in-bitcoin-11612791688

Op 10 februari 2021 kondigde Mastercard de integratie van digitale valuta in haar netwerk aan. Vermits wereldwijd meer dan 30 miljoen handelaars op dit betaalplatform zijn aangesloten, zal dit allicht een belangrijk effect hebben op het gebruik van digitale munten.

https://www.mastercard.com/news/perspectives/2021/why-mastercard-is-bringing-crypto-onto-our-network/

Wanneer u meent dat dergelijke aankondigingen ver verwijderd zijn van overheden zoals lokale besturen, onderschat u één en ander.

Op 3 februari 2021 kondigde Mayor Francis Suarez, de burgemeester van de stad Miami, aan dat hij bitcoin wil integreren in de stadsdiensten. Zo zou de mogelijkheid worden voorzien om belastingen in bitcoin te betalen, medewerkers van de stad zouden er voor kunnen kiezen om in de cryptomunt te worden betaald en de stad wil ook graag een deel van de financiële reserves in bitcoin investeren.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-11/miami-mayor-pushes-crypto-with-offer-to-pay-workers-in-bitcoin

Moet uw bestuur morgen met bitcoin aan de slag? Wellicht is het allicht nog niet zo ver. Wel is het duidelijk dat de digitalisering van de financiële markt als in een rotvaart op u afkomt. Wanneer deze evolutie zich doortrekt, zal het niet lang duren vooraleer uw bestuur hiermee concreet wordt geconfronteerd. De lokale besturen doen er wel goed aan om zich hierop reeds voor te bereiden. Een eerste stap bestaat er in zich grondig te informeren en kennis op te bouwen. Ons kantoor zet hier graag haar schouders onder.

Als uw bestuur postpandemisch genoodzaakt zal worden om het lokaal schip op hoge zee te verbouwen is het aangewezen dat er minstens een goed geïnformeerde commandobrug is.

GD&A Advocaten volgt deze razendsnelle evoluties en analyseert welke impact deze kunnen hebben op de lokale besturen. Zoals gebruikelijk houden wij u graag verder op de hoogte.