Omgevingsrecht

Planning
Vergunning
Handhaving
Sectoraal milieurecht

Meer info?

Contacteer Tom Swerts

Milieurecht, Ruimtelijke ordening en stedenbouw, Bouw- en aannemingsrecht
t 015/40 49 40 of

Recent gerelateerd nieuws

Het klimaatproces tegen Shell: binnenkort ook lokale besturen op het beklaagdenbankje?

Terzake stond recent stil bij de Shell-klimaatzaak in Nederland. In navolging van de succesvolle Urgenda-klimaatzaak tegen de Nederlandse staat, stelde de stichting Milieudefensie een aansprakelijkheidsvordering in om de bedrijfsactiviteiten en energieproducten van Shell die CO2-emissies veroorzaken drastisch gereduceerd te zien. De Shell-zaak toont aan dat niet alleen de overheid maar ook ondernemingen zich moeten verantwoorden voor hun klimaatbeleid. Waar draait de zaak om, en wat zijn de gevolgen voor ondernemingen en lokale besturen in ons land? Wij lichten het kort voor u toe.

Lees meer
Lokale besturen gebuisd in troebel water? 400.000 Vlaamse woningen nog niet aangesloten op de riolering. Wie is juridisch verantwoordelijk?

Het reportageprogramma “Pano” deed onderzoek naar de waterkwaliteit in Vlaanderen. Die blijkt volgens “Pano” erbarmelijk te zijn. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat maar liefst 400.000 woningen in Vlaanderen niet zijn aangesloten op het rioleringsnet. Hierdoor komt de Europese doelstelling om de kwaliteit van al onze waterlopen tegen 2027 op punt te brengen ernstig in het gedrang. Dreigen lokale besturen hiervoor aansprakelijk gesteld te worden? De bevoegde minister lijkt alvast te zoeken naar een stok zo bleek in een navolgend interview. De woordvoerder van VMM werpt ook -zonder zonde?- een steen in de richting van lokale besturen. Wij zetten de plichten van en risico’s voor lokale besturen op het vlak van rioolaansluiting (kort) op een rij.

Lees meer
Thema milieu-aansprakelijkheid van lokale besturen (5): Brengt ineffectief optreden ook de persoonlijke aansprakelijkheid van de lokale mandataris in het gedrang?

In deze laatste episode van de reeks omtrent milieu-aansprakelijkheid van lokale besturen ligt de focus op de potentiële aansprakelijkheidsvorderingen waaraan burgemeester en schepenen zich blootstellen in het kader van de niet-nakoming van de verplichtingen die voortvloeien uit opgelegde milieudoelstellingen. Eén en ander zal worden geconcretiseerd door middel van de Richtlijn Luchtkwaliteit (Richtlijn 2008/50/EG) als voorbeeld.

Lees meer

Medewerkers op dit departement

Tom Swerts
Alisa Konevina
Lara Hendrix
Jens Joossens
Willem-Jan Ingels
Lennart Nijs
Wouter Poelmans
Christiaan Oosterlinck
Thomas Geyns

Vacatures

expertisedomein icoon

Departement Omgevingsrecht - Advocaat

Full time |
expertisedomein icoon

Departement Omgevingsrecht - Beginnende Advocaat-Stagiair

Full time |

Stageplaats aanvragen?

Voor het departement Omgevingsrecht zijn wij op zoek naar een advocaat-stagiair(e) met de ambitie om de expansie van ons departement mee te ondersteunen. Het is ons engagement om elke stagiair die met volle toewijding kiest voor een carrièrestart in ons departement na 3 tot 5 jaar af te leveren als topprofessional.