Congres: Vastgoedvalorisatie

Het verstandig verzilveren van vastgoed is voor elk lokaal bestuur een belangrijke maatschappelijke uitdaging. De keuze van de juiste procedure is een kritische succesfactor.

Congres: Vastgoedvalorisatie

Het verstandig verzilveren van vastgoed is voor elk lokaal bestuur een belangrijke maatschappelijke uitdaging. De keuze van de juiste procedure is een kritische succesfactor.

We maken een overzichtelijke vergelijking van de belangrijkste procedures en brengen de voornaamste risico’s en opportuniteiten in kaart. Na een uiteenzetting over de voorwaarden voor een veiling-of onderhandelingsgerichte verkoop (Steven Van de Putte, Vastgoedjurist-diensthoofd Bestuurszaken Stadsbestuur Deinze en auteur van ‘Vastgoedvalorisatie. De verkoop van vastgoed door lokale overheden’ komen de volgende verkoopprocedures aan bod: de verkoop onder voorwaarden als overheidsopdracht (Simon Verhoeven, partner Equator Advocaten), de verkoop onder voorwaarden als controlled auction en de online veiling – procedures Biddit (spreker Fednot) en Covast (Filip Van der Veken, CEO Covast).

Tijdens het namiddaggedeelte kiezen de deelnemers uit een aanbod van vier workshops. Die staan telkens onder leiding van een moderator-expert die een tandem vormt met een lokale ambtenaar die in deze materie praktijkervaring heeft opgebouwd. De workshops zijn zowel gericht op expertise-overdracht als op ervaringsuitwisseling tussen lokale ambtenaren onderling. De trekkers van de workshop waken erover dat uw concrete cases tijdens de workshop besproken worden.

De eerste workshop handelt over PPS-constructies op sites in de bestemmingszone gemeenschapsvoorzieningen en voorzieningen openbaar nut en wordt voorgezeten door Willem Mariën, departementshoofd vastgoed GD&A-advocaten. De tweede workshop gaat over erfpachtconstructies bij Community Land Trust (CLT-)-formules voor collectieve woonsites en wordt voorgezeten door Roland Timmermans (advocaat, en onder meer auteur van een handboek appartementsrecht en een handboek erfpachtrecht en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor appartements- en immorecht). De derde workshop handelt over het bepalen van de juiste schattingsmethodiek om de correcte schattingsprijs te behalen en wordt voorgezeten door het landmeterskantoor Claeyssens & Couckuyt (CC Experts). De vierde en laatste workshop handelt over de verkoop van gebouwen met erfgoedwaarde en gaat in op de bijzondere verkoopvoorwaarden en op het specifiek voortraject van een dergelijke verkoopprocedure (Agentschap Onroerend Erfgoed).

Doelgroep
Lokale besturen
Datum
28/09/2023
Tijdstip
9u30 tot 15u30
Locatie
Provinciehuis, Provincieplein 1, 3010 Leuven
Prijs
319 EUR (incl. btw, incl. publicatie ‘Vastgoedvalorisatie – editie 2023’, incl. netwerklunch